Jāņos par 13% lielāks interneta patēriņš mobilajās ierīcēs nekā Līgo

Šogad Vasaras saulgriežos kopējais interneta patēriņš mobilajās ierīcēs sasniedzis 418 TB, turklāt, salīdzinot ar Līgo, Jāņu dienā tas bija par aptuveni 13% lielāks, liecina mobilo sakaru operatora “Bite” dati. Kopumā svētkos internets mobilajās ierīcēs visvairāk izmantots video skatīšanai, kā arī, salīdzinot ar citām pagājušās nedēļas dienām, īpaši palielinājusies saziņas mobilo aplikāciju, piemēram, “WhatsApp”, “Facebook Messenger” un “Viber”, izmantošana, sevišķi Līgo vakarā.

Lai gan Latvijas iedzīvotāji Līgo un Jāņus tradicionāli svin tuvāk pie dabas, piemēram, dodas uz lauku mājām, pie ezera vai jūras u.tml., mūsdienās tehnoloģijas ir kļuvušas par daļu no šiem svētkiem. Tās palīdz veidot īpašu svētku atmosfēru neatkarīgi no tā, kur tie tiek svinēti.

Vasaras saulgriežos mobilās ierīces tiek izmantotas dažādiem mērķiem, piemēram, lai nodrošinātu muzikālo pavadījumu dejām līdz pat rīta gaismai, noskatītos šiem svētkiem raksturīgākās latviešu filmas un uzzinātu, kur notiek lustīgākie līgošanas pasākumi vai kā pagatavot Jāņu sieru u.tml.

Kopsummā “Bites” tīklā šogad 23. un 24. jūnijā interneta patēriņš mobilajās ierīcēs sasniedzis 418 TB, kas ir par 14 TB vairāk nekā šo svētku laikā pērn. Ar šo interneta apjomu iespējams, piemēram, divarpus mēnešus straumēt mūziku, 10 gadus nepārtraukti skatīties filmas un augšupielādēt sociālajos tīklos 31 miljonu fotogrāfiju.

Visvairāk internets mobilajās ierīcēs izmantots, lai skatītos video saturu, “sērfotu” internetā un straumētu mūziku. Salīdzinot ar vidējo rādītāju citās pagājušās nedēļas dienās, Līgo un Jāņos par trešdaļu pieaudzis datu patēriņš dažādu saziņas mobilo aplikāciju lietošanai, piemēram, “Viber”, “WhatsApp”, “Facebook Messenger” u.c. Turklāt lielākā aktivitāte šo mobilo aplikāciju izmantošanā novērota tieši Līgo vakarā, laikā no pulksten 18 līdz 21.

Kā ierasts, šajos svētkos visvairāk internetu mobilajās ierīcēs izmantojuši iedzīvotāji Rīgā, kur kopējais datu patēriņš “Bites” tīklā sasniedzis 181 TB. Turpretim starp Latvijas reģionu pilsētām šogad visvairāk izcēlusies Jelgava – tur datu patēriņš sasniedzis 19,6 TB, savukārt Liepājā – 18,7 TB; kamēr Daugavpilī un Ogrē – 16 TB. Citviet reģionos ievērojams interneta patēriņš mobilajās ierīcēs novērots Jūrmalā, Talsos un Bauskā – 15 TB apmērā. Ar šādu datu apjomu iespējams noskatīties aptuveni 3700 filmas.