LMA jaunie dizaineri piedalīsies Ziemeļvalstu mēbeļu un gaismas ķermeņu mesē

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Dizaina nodaļas studenti jau vienpadsmito reizi piedalās Stokholmas mēbeļu gadatirgū – lielākajā Ziemeļvalstu mēbeļu un gaismas ķermeņu mesē, kas norisinās no 5. līdz 9. februārim, portālu “Delfi” informē LMA pārstāve Laura Ozola.

LMA studentu darbus varēs apskatīt meses dizaina skolu sadaļas “Greenhouse 2019” stendā nr. C18:20 (adrese: Mässvägen 1, SE-125 30).

Ar Stokholmas mēbeļu meses stenda konceptu un izstrādātajiem dizaina produktiem LMA studenti pievērš mēbeļu ražotāju uzmanību faktam, ka sabiedrība noveco. Senioriem ir vajadzīgi īpaši pielāgoti produkti, kuri uzlabotu ikdienas dzīves kvalitāti un novērstu gan fizisku, gan emocionālu diskomfortu. Dizaineri kopā ar ražotājiem var palīdzēt senioriem atgūt gadu gaitā zaudēto spēku un iedot viņiem “superspēku”.

LMA stenda autori ir Funkcionālā dizaina apakšnozares studenti Līva Elza Harkeviča, Ralfs Čiekurs, Rūta Kristena Bukava, Beatrise Lasmane, Juta Rukuta, Līva Graubiņa, Laura Skulme, Tatjana Rižkova Dizaina nodaļas pasniedzēju Ilzes Kundziņas un Mareka Birznieka vadībā.

Stendā būs aplūkojami trīs dažādi prodokti – “Sit-fit” aktīvs krēsls ofisa videi, “Keasy” – koša atslēgu uzmava un aplikācija, kā arī “fitBAG” – fitnesa aksesuārs, ko izmantot ofisā.

Krēslu “Sit-fit” veidojuši Ralfs Čiekurs un Beatrise Lasmane.

“Mēs dzīvojam 21. gadsimtā, kad lielākā daļa darbu tiek veikti sēdus. Pirmajā acu mirklī var šķist, ka ilgstoša sēdēšana neizraisa negatīvas sekas, bet tā nav. Sēdošs darbs var negatīvi ietekmēt gan jaunāku, gan vecāku cilvēku veselību. Fiziskas slodzes trūkums, mazkustība, muguras muskuļu atrofēšanās ir bieži sastopamas diagnozes gados vecākiem sēdoša darba veicējiem. Daudzas stundas jostas vietas muskuļi vispār netiek nodarbināti, līdz ar to mugura nespēj pati sevi noturēt. “Sit-fit” ir aktīvs krēsls ofisa videi, kas nodrošina regulāru muguras lejas daļas treniņu dziļo muskuļu nostiprināšanai. Krēsla vienkāršā forma acīm slēpj sēdes daļā integrēto mehānismu, kas nodrošina muguras muskulatūras treniņu visas dienas garumā,” produktu apraksta tā veidotāji.

“Keasy” veidojušas topošās dizaineres Rūta Kristena Buklava, Līva Graubiņa.

“Ar laiku cilvēka maņas pasliktinās vai mēdz izspēlēt kādu negaidītu joku. “Kur ir manas atslēgas? Nevaru tās atrast! Tā, kura no visām ir īstā?” – šķiet katram no mums nācies sastapties ar šim frāzēm. Nu šiem jautājumiem rasts risinājums – “Keasy” (Easy key) “Keasy” ir atslēgu uzmava košā krāsā, lai būtu ātri pamanāma jebkurā vidē, kā arī plaukstas satvērienam un slēgšanai ērtā lielumā. Ja gadās atslēgas pazaudēt, tās iespējams atrast ar īpašu aplikāciju,” raksta autores.

Savukārt fitnesa aksesuāru “fitBAG” radījušas Līva Harkeviča un Juta Rukuta.

“”FitBAG” soma risina problēmas, ar kurām saskaras strādājoši seniori, pavadot ilgas stundas ofisa krēslā. Šī soma sniedz iespēju darba dienu pavadīt atraktīvi un veselīgi. “FitBag” soma ir ērti lietojama ikvienam, piestiprinot to zem krēsla. Tajā ieslēptās dažādas pretestības līmeņu fitnesa gumijas ar kuru palīdzību var efektīvi trenēt dažādas muskuļu grupas. Lietojot “fitBAG”, jebkurš krēsls var kļūt par personalizētu trenažieri, kuru var izmantot jebkur un jebkurā laikā,” tā produktu apraksta tā autores.

Stenda izveidošanā starptautiska projekta “BaltSe@nioR ietvaros sadarbojušās trīs augstskolas – Latvijas Mākslas akadēmija, Poznaņas Dabaszinātņu universitāte un Tallinas Tehnoloģiju universitāte. Izstādes koncepts tapa starptautiskās studentu radošās darbnīcas laikā Rīgā pagājušā gada novembrī.